Hier kunnen kinderen, kunstenaars en organisaties die met kinderen werken terecht met creatieve uitingen en activiteiten.
Archief
 

Lima Ziher

Woont in Brunssum (Zuid-Limburg), is 7 jaar.
Zit op de Fatimaschool in groep 4.
Haar hobby zijn: tekenen & schilderen
 
28 november 2015, nummer 9
Zie ginds komt de stoomboot...
Deze blog heb ik  met mijn zusje Riva (5) gemaakt. Riva en ik vinden Sinterklaas en Piet erg leuk en spannend. We zetten  altijd samen onze schoen. Soms zit er wat in en soms niet. Iedere avond doen we ook een mooie tekening in onze schoen en hopen daardoor dat Sint bij ons  langs komt. Maar ja, hij kan natuurlijk niet altijd komen, er zijn zoveel kinderen op de wereld waar hij langs moet gaan. En als we de schoen zetten, dan mogen we de wortel, suikerklontjes en het bakje water voor het paard niet vergeten. Hieronder zie je van ons allebei een tekening die we in onze schoenen hebben gedaan.
De bovenste tekening is van mijn zusje Riva.  Zij houdt erg van glitters en heeft een glitterstoomboot gemaakt die uit Spanje vertrekt. Je ziet dat de lucht rood is. “Dat komt omdat het in Spanje warm is”,  zegt Riva. Daarnaast zijn er allemaal mooie gekleurde vlaggetjes op de boot en een blauwe, zwarte  Piet die de boot aan het besturen is. Achter de stoomboot die van Spanje naar Nederland gaat, komt nog een hele grote boot. “Die gaat naar Engeland”,  zegt mijn zusje. Ik snap niet waarom ze dat zegt.  Riva weet dat zelf ook niet,  hi, hi.
De onderste tekening  is van mij. Hier zie je dat de  boot van Sinterklaas aan komt in Nederland en het is koud. Daarom zie je allemaal blauwe kleuren, brrrr. De Pieten zullen wel rillen van de kou. Daarom zijn ze ook niet op het dek, ze zijn onder in de boot bezig cadeautjes in te pakken voor de kinderen en af en toe kijken ze door de ronde raampjes of ze er al zijn. Sinterklaas is wel op het dek. Hij heeft een warme baard en een dikke cape die hem warm houdt, hij loopt naar voren en gaat de boot besturen.
Beste kinderen,  jullie mogen van het Kinderkunstplein ook allemaal jullie mooie tekening sturen naar redactie@kinderkunstplein.nl en misschien komt die van jou ook wel op de website of Facebook.
Doei! Groetjes van Lima uit Brunssum
en allemaal lief zijn hè...hi, hi…
 
 
16 oktober 2015, nummer 8
Wat leuk! Ik ben geïnterviewd!
Hoe oud ben je? 6 jaar.
Waar ben je geboren? Brunssum.
En je woont in Brunssum, vind je dat een leuke plaats? Ja, want ik ben daar geboren. Mijn opa en oma’s wonen daar en mijn school is daar en al mijn vriendinnen
Wat vind je het mooiste plekje  in Brunssum? Mijn school.
Hoe heet je school? Fatimaschool.
In welke groep zit je? Ik zit in groep 4.
Wat is je lievelingsvak? Mijn lievelingsvakken zijn rekenen en lezen.
Vind je het belangrijk om naar school te gaan? Ja, want school is leuk, je wordt er slim van, want je leert allemaal nieuwe woorden en wat ze betekenen.
Ga je wel eens sporten? Ik heb mijn diploma a, b en c van zwemles en ik dans nu één keer in de week, daarnaast heb ik nog gym en zwemmen op school.
Heb je ook een lievelingssport? Nee, ik vind eigenlijk alles wel leuk.
Waarom houd je zo van schilderen en knutselen? Omdat ik dan bij mama kan spieken. Ik houd ook van kliederen met plaksel en vind het leuk om alles met mooie kleurtjes te maken.
Wil je daar later je beroep van maken? Dat weet ik nog niet, mama maakt ook kaartjes enzovoort op de computer, dat lijkt me ook wel leuk.
Hoe heet je mooiste kunstwerk dat je gemaakt hebt? “Onderweg” dit schilderij wordt geveild voor Serious Request, de opbrengst is voor een goed doel, schoolkinderen uit een voormalig oorlogsgebied kunnen dan ook weer naar school, net als mijn zusje en ik.
Welke kunstenaar vind je goed? Jeroen Rolf Schoonhoven uit Amsterdam en mijn zusje Riva.
Heb je ook vrienden en/of vriendinnen? Ik heb een hartsvriendin en ook nog superveel hele goede vriendinnen, wel iedereen van mijn klas.
Wat leer je van je vrienden en/of vriendinnen? We overleggen soms als we iets niet weten met rekenen, gezellig spelen, lachen en grappige dingen doen.
Wat heb je van papa en mama geleerd? Lief zijn voor andere mensen, respect hebben en lekker jezelf zijn.
Wat doe je het liefst samen met je zusje? spelen met de barbies, kappertje spelen, verkleden en verstoppertje spelen.
Wat is jouw lievelingsboek? Dolfje Weerwolfje van Paul van Loon.
En wat is je lievelingseten? Zuurkool op een broodje met worst en witte spaghetti.
Houd je van computeren? Ja, kookspelletjes op YouTube en ik heb ook wel eens met mama samen getekend in Photoshop.
Waar maak jij je vaak boos over? Pesten en gemeen doen.
Wat wil je zelf nog graag vertellen? Ik sta op de wachtlijst van de scouting, daar heb ik zin in, hutten bouwen en met je slaapzak in een tent slapen.
marshmallows op een stok prikken en dan boven het kampvuur smelten.
En binnenkort ga ik samen met mama en mijn zusje Riva meedoen aan de “Big Draw Heerlen”, dan gaan we in het winkelcentrum op de etalageruiten tekenen. Hi hi, leuk is dat! En onze schilderijen doen ook mee aan de kunstveiling van Serious Request, ik hoop dat mensen veel geld bieden op die van ons, want daar worden andere kinderen weer mee geholpen die kunnen dan ook naar school net als Riva en ik.
Vond je het een leuk interview? Ja hoor, best spannend!
Dank je wel? Graag gedaan.
Door Carl Zloch van Kinderkunstplein
Onze titel: Onderweg
In de breedste zin van het woord, onderweg naar vrede, onderweg naar gelijkheid, onderweg naar een betere toekomst. Samen onderweg met de zonnestralen op onze rug.
Het glaspaleis en het glazenhuis hand in hand al wandelend naar een betere toekomst.
 
7 september 2015, nummer 7
Expositie in het Haags Kunsthuis
Afgelopen zondag ben ik met papa, mama en mijn zusje Riva naar het Haags Kunsthuis geweest. Daar werd een tentoonstelling geopend en wij mochten daar samen met mama en nog andere kunstenaars ook onze schilderijen laten zien. Het was echt super leuk! Toen we binnenkwamen zagen we dat er voor mij en mijn zusje twee stoeltjes klaar stonden met onze namen erop. Zo leek het bijna of we beroemd waren.
Vervolgens werden er allemaal leuke dingen gedaan. Er werden grote “meisjes” door een kunstenares Angelique beschilderd. Buiten werd een schilderij gemaakt door de bekende Haagse presentator Jeffrey Huf (zegt mama) en binnen was muziek van een mevrouw die zong en een man die gitaar speelde.
Er was ook een voorstelling van Jeroen Rolf Schoonhoven uit Amsterdam. Ik ken Jeroen en ben ook echt een  fan van hem.  Zijn schilderijen hebben heel felle kleuren. Jeroen deed nog wat leuks. Alle mensen noemden het een “poetry rap”. Ik had geen idee wat dat was, maar Jeroen gaat dan gedichten oplezen en uitbeelden en dan gaat hij steeds sneller en harder praten en roept hij heel hard “VERF VERF SPETTERS SPETTERS”.  Eerst schrok ik ervan maar daarna vond ik het erg leuk.
Daarna hebben mama en ik rondgelopen en heeft mama mij dingen uitgelegd en zei mama ook; “Kies maar uit wat jij leuk vind en dan maak ik daar een foto van”.
Weet je wat ze ook nog hadden? Een donker kamertje. Er hing daar een schilderij! Je kon zelf het licht aan en uit doen. Als het licht uit was, gaf het schilderij licht. Ik ben wel 10 keer met mijn zus in dat kamertje geweest.
Toen we naar huis gingen vroeg een kunstenares of ze een foto van mij, mijn zusje en mama mochten maken, dat wilde ik wel. En toen we voor onze schilderijen gingen staan,  kwamen nog meer mensen foto’s maken, echt grappig was dat.
Ik vond die dag echt heel erg leuk. Dus kinderen, als het regent en je verveelt je, moet je echt eens met je papa of mama of met iemand anders meegaan naar een expositie. Dat mag gewoon hoor!
Groetjes Lima Ziher, Brunssum
 
18 juni 2015, nummer 6
Vakantie
Hier zijn Lima, Riva, papa en mama onderweg naar de camping in Italië aan het Gardameer.
 
 
01 juni 2015, nummer 5
Een knuffel voor een knuffel (Kenia)
Het is druk bij ons in huis, mama belt, appt en mailt.  Ze is samen met andere grote mensen bezig met een project. Mama heeft een vriendin Manon, haar man heet Michel, zij wonen nu in Afrika met hun adoptiezoontje Micah. Zolang Manon in Afrika blijft wil ze er voor zorgen dat de kinderen schooluniformen, lesmateriaal en nu ook knuffels krijgen. Andere kinderen op school hadden namelijk de knuffel van Micah gezien en maakten er ruzie over, ze vonden de knuffel zo mooi, zij wilden er graag ook één. Ze kennen namelijk geen knuffels of ander soort speelgoed. Nu gaat mijn mama samen met hulp van andere mensen 1000 knuffels opsturen naar Afrika en heeft ze mij gevraagd of ik ook wil helpen?
Mama heeft mij een foto laten zien van een “Masaimeisje” die daar woont. Ze is ongeveer even oud als ik. Ik heb barbies, playmobile, een leuke eigen kamer, tekenspullen en verf. Het “Masaimeisje” heeft dat allemaal NIET. Dus heb ik haar getekend met knuffeltjes en daar wordt de zon  heel erg blij van! Kijk maar zij lacht. Het “Masaimeisje” is aan het denken en daarom heb ik daar een denkwolkje bij getekend met hartjes erin, want zij houdt van knuffeltjes. Ik weet zeker dat zij en de 999 andere kinderen een knuffeltje krijgen, want daar gaat Manon in Afrika voor zorgen.
Hier word ik heel erg blij van in mijn hartje.
Hopelijk brengt mijn tekening alle kinderen heel veel geluk!
Groetjes Lima Ziher
Lees hier de aanleiding voor deze actie:
thelifetraveller.com

gefotografeerd door manon


 
14 mei 2015, nummer 4
De jarige Drakenvis...
De moeder van Lima  heet Esther en is kunstenaar. Zij heeft een leuke workshop aan de groep van Lima op de Fatimaschool in Brunssum gegeven. Het onderwerp was “fantasiedier”. Lima is daarna nog thuis zelf met dit onderwerp aan de slag gegaan.
Mama praat met Lima.
Mama: “Hoe ben je begonnen Lima?”
“Als ondergrond heb ik aan de rand  patroontjes gespoten, de ene is een ster en de andere is een hartje.”
“Wat heb je daarna dan gedaan?”
Lima weet het precies. “Ik vond het leuk om een vis te maken!”
“Papa heeft namelijk van die grote dikke vissen in de vijver. Het is alleen niet leuk om een gewone vis te maken. Dat is beetje saai, de vis is  ook jarig, dus daarom heb ik “taartenvoetjes” gemaakt. En ik heb  haar lippen ook gestippelde lippenstift gegeven.”
Mama luistert met aandacht. “En wat zie ik nog meer?”
“Links zie je dikke stippen, dat zijn de ballonnen van het feestje. En als je goed kijkt dat zie dat de vis aan de bloemen ruikt die ze heeft gekregen. Op de rug heb ik stekels van een draak gemaakt.”
Even is het stil. Dan vraagt mama: “Ja ja… dan is het dus best een enge vis?”
“Nee”, antwoordt Lima. “Helemaal niet, het is een lieve meisjesdrakenvis en ze spuugt geen vuur.”
Foto rechts:
Lima heeft een stevige doek voor haar mond en ze heeft een veiligheidsbril op. Er kan dan geen verf in haar ogen of mond terecht komen.

 
18 april 2015, nummer 3
Lima en haar klas...
Zijn we nu ook beroemd...?
Op dinsdag 14 april kreeg groep 3 van juf Shirley van de  Fatimaschool in Brunssum een schilderworkshop. Dit is de groep waar ook Lima Ziher in zit. De kinderen vonden het erg leuk dat Esther Ziher-Ginczinger, zij is de moeder van Lima, les kwam geven. Lima mocht eerst aan haar medeklasgenoten uitleggen wat een expositie is en waarom mensen schilderen. Daarna gingen de kinderen in groepjes van vier aan de slag. Ze moesten een fantasiedier schilderen. Samenwerken en overleggen stond centraal. Aan het einde van de workshop mochten de kinderen de kunstwerken van de andere groepjes beoordelen en mochten de jonge kunstenaars titels voor de werken verzinnen. Alle kinderen kregen, omdat ze hun uiterste best hadden gedaan, ook nog een diploma.
De schilderijen zijn binnenkort te bewonderen aan de muren van de school en nu zijn ze al digitaal te zien op dit Plein en op de Facebookpagina Lima art.
Draak op zijwielen Konijnenpaard in het bos
Verliefde vliegende drakenpoes Verliefde bosuil
Wandelend zebrakonijn Groepsfoto
De klas van Juf Shirley Driessen:
Lima Ziher, Jayden Sof, Jasmijn Vraets, Finn Trommelen, Emma Kreukels, Collin Stienen, Lonne Krotwaar, Bastiaan Recker, Rayley Zuidema, Luc Kempen, Norah Palmen, Raf van Oorsouw, Dewi Theunissen, Sylvester Born
Dewi Ploem, Cas Heijltjes, Rachelle Hamers, Elijah Beneken genaamd Kolmer, Femke Theunissen, Fleur Ansems, Amy-Jo Duijkers
Een bijdrage van Esther Ziher- Ginczinger ,
e-ster-art.com.
Foto’s  Marco Bakker, embygrafics.nl.
Reactie:
Het zijn allemaal prachtige creaties geworden, en ik zou ze zomaar allemaal aan mijn muur willen hangen. Kiezen is namelijk veel te moeilijk, daar alle kids uit groep 3 van juf Shirley van de Fatimaschool super goed hun best hebben gedaan … Stiekum allemaal een verborgen kunstenaars talent in het bloed …
Goed gedaan, kids uit groepje 3 van juf Shirley.
Groeten Steef en Carola Ansems.
 
26 maart 2015, nummer 2
Hulpje van de Paashaas

Lima heeft nagedacht over “Pasen” . Daarna is ze snel met Lima, acrylverf, wasco en posca markers aan de slag gegaan. Het resultaat zie je hieronder.Nadat het schilderij klaar was, vroeg mama aan Lima het volgende:
 “Wat zie ik linksonder Lima?"
“Mama, dat is een meisjeskuiken met een mandje eieren, zij is het hulpje van de Paashaas.”
“Oké Lima, dat is mooi”, antwoordt moeder.
Lima praat door: “Daarboven gaat een wensballon de lucht in. En daarboven schijnt lekker het zonnetje, want het is lente.”
Mama kijkt goed en vraagt: “Je hebt ook een boom gemaakt?”
“Ja, dat is een mooie boom met een vogelhuisje en rechts zie je allemaal kleine wensballonnetjes. Dan kunnen de kindjes wensen welke paaseitjes ze graag willen krijgen met de Pasen. Ze kunnen dan wensen of ze witte of bruine eitjes willen. Misschien willen ze ook wel melk of pure eitjes of eitjes met strepen of stippels. Dat is toch leuk?”
Reacties:
Heel mooi gemaakt en goed bedacht Lima!
Ga zo door!
Groetjes van Lars van Schijndel

Hi Lima,
Met veel plezier heb ik je blog weer gelezen en je Paaskunstwerk bewonderd. Ik heb een tip, misschien vind je het ook leuk idee om in één zinnetje te schrijven wat je hebt gemaakt.
Want ook dat is Lima ten voeten uit. Zoals jij deze week heppie bursdee toe Joe schreef.
Daar gaat mijn juffenhart nog sneller van kloppen. Heel veel liefs van juf Shirley.
 
2 maart 2015, nummer 1
Dan verandert hij in een vlinder...

Gesprekje van mama met Lima:
Mama: “Lima vandaag krijg je de opdracht om iets te tekenen voor de lente, waar denk je dan aan?”
Lima: “Ik denk aan de zon, vlinders en bomen.”
Mama: “Het is leuk als je daar een mooie tekening van maakt.”
Mama: “Jeetje Lima dat is een mooie tekening die je hebt gemaakt.”
“Zullen we eens kijken wat er allemaal op staat?”
Uitleg van Lima’s tekening hierboven:
“Hier zie je de appelboom met twee vogeltjes erin, een vogel in de lucht (het is wel een nepvogel, want zo’n groene vogel bestaat niet) en een lieveheersbeestje, een vlinder en een zon. Ik heb de zon ook oranje gemaakt.”
Mama: “Waarom heb je dat gedaan?”
Lima: “Omdat hij lekker warm is en ik heb ook een rups getekend.”
Mama: “Die is best klein, dat kan niet iedereen goed zien.”
Lima: “Daarom heb ik hem op de onderste tekening groot gemaakt.”
Lima: “De bovenste tekening is “echt” en zonder fantasie…”
Mama: “Hoezo Lima?”
Lima: “Ja mama, een boom zweeft niet boven in de lucht, dus ik heb de grond ook niet in de lucht kunnen tekenen.” “Dan kan je de wortels ook niet onder de grond tekenen en daarom heb ik ze naast onder de takken getekend.”
“En bovenin zit dan de zuurstof in de boom, dat kan ik dus ook niet tekenen, dat is nu in de stam.” “En links is het blaadje, dat gaat de rups opeten, dan wandelt hij eerst nog langs de zon en daarna langs de boom en eet het blaadje dat van de boom is gevallen." “Elke keer als hij een blaadje eet, dan wordt een groen bolletje van de rups dikker, kijk maar ik heb het middelste bolletje groter gemaakt, daar is hij in de buik gezakt.” “Een andere keer gaat het blaadje in een ander bolletje.”
Reactie:
Hoi Lima,
Ik heb je blog met veel interesse gelezen. Je hebt heel duidelijk uitgelegd welke weg de rups aflegt. De onderste tekening vind ik heel erg mooi. En fijn dat je het kleine rupsje voor de ogen die niet meer zo goed zien als jij, groter hebt gemaakt. Dat vinden mijn ogen heel prettig haha. Ga zo door topper, jij komt er wel! ;)
Groetjes juf Shirley