Hier kunnen kinderen, kunstenaars en organisaties die met kinderen werken terecht met creatieve uitingen en activiteiten.
Archief verslagen
 
Kunstenaar Gerard van Halderen geeft les op CBS De Wingerd
Ik heb als vrijwilliger workshops gegeven aan groep 6 van de CBS De Wingerd in Ridderkerk. De juf heeft mij gevraagd om dit te doen nadat ze een expositie van mijn werk had bezocht in Ridderkerk. Het was een leuke ervaring. Ik heb een aantal  foto’s van de kunstwerken van de kinderen naar het Kinderkunstplein gemaild, omdat ik het belangrijk vind dat kunstenaars vaker op scholen met kinderen werken. Jullie website is voor mij een mooie bron van inspiratie.
De grote groep heb ik gesplitst in kleine groepen. Als eerste stap heb ik aan de hele groep, met behulp van het digibord, ongeveer vijftig minuten verteld over het leven van Karel Appel, Corneille en de Cobragroep. Ik heb verteld over wie ze waren, iets over hun leven, wat hun ideeën waren, wat ze maakten en hoe ze dat deden. Ik heb de nadruk gelegd op het maken van fantasiewezens. In de kleine groepjes heb ik daarna voorgedaan hoe je spontaan fantasiewezens kunt maken. Zonder na te denken zet je potloodlijnen op papier en daarna ga je ontdekken hoe je wezens kunt maken. Dat doe je simpelweg door het tekenen van oogjes, pootjes een mond of bek. De kinderen waren laaiend enthousiast!! De resultaten vond ik heel bijzonder. Karel Appel en Corneille zouden er, denk ik, jaloers op zijn geweest. Als straks iedereen klaar is, dan worden de kunstwerken in de klas tentoongesteld. En tenslotte: ik heb gewerkt met plakkaatverf en papier (voor het oefenen), de kinderen hebben daarna geschilderd op acrylpapier (360 gram). Ik ben trots op de kinderen.
Gerard van Halderen
facebook.com/cbsdewingerdridderkerk
   
 
13 december 2016
Schilder een kerstengel
Vandaag ging de moeder van Riva schilderen op basisschool “ De Caleidoscoop" in Brunssum. De opdracht van juf Ankie en Nancy was “schilder een kerstengel”.
Kunstenares Esther kreeg een groepje kleuters van 4 tot en met 6 jaar toegewezen en ging aan de slag.
Eerst gingen de kinderen schetsen maken, want een engel ziet er in de beleving van ieder kind anders uit. Vervolgens gingen ze bij elkaar kijken hoe de engel van iedereen eruit zag.
Daarna voerden zij een klein gesprekje over de kerstengel en mochten ze aan de slag met het “grote witte doek”. De kleuren vloeiden rijkelijk over de witte vlakte,  de glitters bleven ook niet onaangeraakt, want tenslotte gaat het om een magische Kerst.
Vanaf volgende week hangt dit doek samen met de doeken gemaakt door de overige klassen in de aula van de school, zodat iedereen ze kan bewonderen.
Dank je wel! Riva, Odin, Lars en allebei de Evi’s.
facebook.com/Basisschool-de-Caleidoscoop-Brunssum
   
 
 
We maken een hoofd van een dino en een lijf van een olifant en ...
Esther Ziher Ginczinger uit Brunssum is de moeder van Riva en Lima. Esther is kunstenaar. Zie e-ster-art.com, dat is haar prachtige website. Riva zit in groep 1/2 van de Fatima School in Brunssum.
Esther heeft kort geleden met heel veel plezier een schilderworkshop gegeven aan de groep van Riva. Juf Ankie en Juf Nancy zijn de juffen van deze groep. Ze vonden het erg leuk dat Esther schilderles gaf. Alle kinderen hadden oude kleren aangetrokken en de meisjes hadden het haar bij elkaar gebonden. Esther heeft eerst met de kinderen overlegd. Ze mochten ook vertellen hoe hun dier er straks uit gaat zien. De kinderen gingen daarna aan het werk. In elk groepje zaten vier kinderen. Ze moesten een groepswerkstuk maken. Samenwerken en overleggen stond centraal. Er is heel hard gewerkt. Handjes en voetjes werden zelfs ook met veel aandacht geschilderd. En tussendoor werden heel veel vragen gesteld. Aan het einde van de workshop mochten de kinderen zelf een titel verzinnen voor hun kunstwerk. Tenslotte kregen zij, omdat ze zo hun best hadden gedaan, een echt diploma. De schilderijen zijn binnenkort te bewonderen in de school. Zij krijgen daar een speciale plek.
Zie hieronder de prachtige foto’s. Ze zijn gemaakt door Marco Bakker, embygrafics.nl.
Krokodino
Riva, Thyme, Rowan, Fenne, Robin
Super Blub
Daan, Julia, Makail, Jarno, Mayr
Vogel Croky
Emmaly, Guusje, Kyan, Jolein, Ilias
Zombi Monster Papagaai
Janne, Dylan, Lotte, Keano
   
 
26 februari 2015
Wat is het Gemeentemuseum in Den Haag toch leuk voor kinderen!

De redactie probeert zo veel mogelijk plekken te bezoeken waar kinderen creatief aan de slag kunnen. Dit keer hebben we het Gemeentemuseum in Den Haag bezocht! Onze conclusie is: “Daar moet je als kind echt naar toe!”


Tijdens ons bezoek stonden heel veel bezoekers in de rij om de Mark Rothko tentoonstelling nog te bezoeken. Zo druk was het. Gelukkig hadden wij daar geen last van.
De ontvangst was geweldig. Voordat we de open lessen in het  Kinderatelier bezochten,  kwamen we in een prachtige tentoonstellingszaal waar tekeningen van het bijzondere prentenboek “Puzemuze, of op weg naar Rothko”  te zien waren. Kinderboekenschrijver Wim Hofman had dit speciaal voor de tentoonstelling van Mark Rothko gemaakt. Het materiaal aan de muren zag er zeer verzorgd uit. Het werk hing ook op de goede hoogte voor kinderen.
Het Kinderatelier is een walhalla voor kinderen en begeleiders. Wat een mooie ruimte!
Door de hoge ramen, van de grond tot aan het plafond, is er een zee van licht. De kinderen kunnen aan een grote hoge of lage tafel werken. De kinderen (jong en wat ouder) kunnen ook met heel veel materiaal aan de slag! We zagen twee meisjes die met rode wangen van inspanning namaak-suikerspinnen aan het maken waren. Oma was in het museum te vinden. Zij konden daardoor lekker knutselen in het Atelier. De kinderen werden ook met veel enthousiasme begeleid.
Na het afscheid duwden we twee glazen deuren open. “Wauw,  wat is dit nu?” We keken om ons heen. Blauw licht, een heel groot scherm en een gele tribune. “Wat is dit apart en modern”, zeiden we tegen elkaar. We stonden middenin in de tentoonstelling de “Wonderkamers”, speciaal voor kinderen gemaakt! Als je dit ziet dan durf je niet meer te beweren dat een museum saai is. We komen hier zeker op terug! Kan je niet wachten, kijk dan op wonderkamers.nl
Groet, redactie.