Hier kunnen kinderen, kunstenaars en organisaties die met kinderen werken terecht met creatieve uitingen en activiteiten.
Archief de favoriet van
 
 
Klik op afbeelding voor vergroting  
De favoriet van Bo de Jong
Dit is één van mijn favoriete schilderijen van een kind, een soort piraat, de jonge schilder verbeeldde zichzelf als zijn held. Heel grappig en prachtig geschilderd.
bodejong.nl
 
 
Klik op afbeelding voor vergroting  
De favoriet van Roxanne Dekker, van The Kidspiration Club
Eén van mijn favoriete kunstwerken is gemaakt door de 5 jarige Eden. Ik vind dit werk van haar zo heerlijk dynamisch. De kleuren spatten ervan af en de tekeningen van Eden zijn zo puur en persoonlijk. Dit werk is gemaakt naar aanleiding van een les over kunstenares Seonna Hong. Deze kunstenares woont in Los Angeles en had het werk op Instagram gezien. Ze was vereerd dat ik haar werk als inspiratie gebruikte voor mijn art-class. Het is fantastisch om een kunstenaar die nog leeft credits te geven.. Dat is wat o.a. mijn werk als docent beeldende vorming extra leuk maakt.
thekidspirationclub.nl
facebook.com
instagram.com
 
 
Klik op afbeelding voor vergroting  
De favoriet van Nanneke Bastiaan, van atelier Kunst is Kijken
Het bovenstaande schilderij is gemaakt door de tienjarige Myrte. Het werk is gemaakt naar aanleiding van een les over Rosina Wachtmeister. De techniek was acryl op doek 30x40. De kinderen kregen de opdracht om een kat schilderen met gekleurde achtergrond in meerdere lagen en ergens moest een stukje krant gebruikt worden. Ik vind dit een super schilderij!
kunstiskijken.nl
facebook.com
 
 
Klik op afbeelding voor vergroting  
De favoriet van Sanne Verdult van Ateliers Westerdok
Dit werk is van Oscar, 6 jaar. Hij kreeg les op onze Kinderakademie over de kunstenaar Morandi. Er stonden een aantal stillevens met flessen en potjes klaar in het atelier. Door goed te kijken en met wat uitleg over ellipsen en licht/donker, ging Oscar en andere kinderen enthousiast aan de slag met een beperkt kleurpalet. Oscar was al vrij rap klaar. Met een aantal ferme schilderstreken heeft hij de flessen in zijn essentie gepakt. Je kan maar één zin uitspreken: “Niets meer aan doen!”
nederlands.atelierswesterdok.nl
 
 
Klik op afbeelding voor vergroting  
Het werkstuk is gemaakt door Fenne (7 jaar)
De favoriet van Gerarda Beumer
Hondjebatik
In deze les stond in het atelier Crea7 batikken centraal. Speciaal hierbij is dat de maker ervoor zorgt dat wat hij bewaard wilt hebben afgedekt wordt met een warme waslaag. En zoiets deden de kinderen in de les ook. Met een witte kaars tekenden zij iets en daarna druppelden zij met de kaars op de ecoline. Ze vonden het heel spannend om te doen en waren nieuwsgierig naar wat er tevoorschijn zou komen.
ateliercrea7.nl
facebook.com
 
 
Klik op afbeelding voor vergroting  
De zingende prinses
De favoriet van Saskia Tannemaat
Mijn favoriete kunstwerk van een kind is de sculptuur die Sara heeft gemaakt, zij is 8 jaar oud. Eerst heeft ze, terwijl ze keek naar een model, getekend zonder haar stift van het papier te halen. Het doel van de opdracht was om de emotie achter de houding vast te leggen. Sarah maakte daarna naar aanleiding van deze tekening een draad sculptuur met modelleerwas. Ze wilde een trots beeld maken. Die vertaling en de kracht van haar verbeelding is typisch voor hoe "openminded" kinderen kunst kunnen maken. Sara bedacht de volgende titel voor haar sculptuur: "De zingende prinses". Het is toch prachtig!
facebook.com
studio-kunst.webnode.nl
 
   
Klik op afbeelding voor vergroting  
De favoriet van Karin Vlieger
Boomhut
Ik heb dit werk uitgezocht omdat ik het zo kleurrijk vind.
Hoe is het tot stand gekomen? Het thema was boomhutten tekenen.
Eerst hebben we gefantaseerd over wat we allemaal in onze boomhut zouden willen hebben.
Ook heb ik een stukje voorgelezen uit het boek “De waanzinnige boomhut met 13 verdiepingen”, geschreven door Andy Griffiths. In die boomhut hebben ze zelfs een zwembad met haaien! De kinderen gaven aan dat zij liever geen haaien in hun boomhut hebben. Daarna zijn ze aan het werk gegaan.
De achtergrond is gemaakt met pastelkrijt. De boomhut is getekend met een satéprikker en zwarte inkt. Dat is best een moeilijk werkje. De bladeren zijn gestempeld met een stukje spons.
Deze tekening is van Sofie, zij is acht jaar en vindt een boomhut met dieren het allerleukste. Ook heeft zij een spannend kamertje op de zolder gemaakt.
Hoe zou jouw boomhut eruit zien?
atelieraventurijn.nl
 
 
Klik op afbeelding voor vergroting  
De favoriet van Gerarda Beumer
Droomwereld
Deze les hadden we het over Odilon Redon. Redon is beroemd geworden om zijn fantasiewerelden vol met vreemde wezens. We bekeken samen foto’s van tekeningen en schilderijen die hij maakte. Een beroemd schilderij is ‘De Cycloop’. Een cycloop is een wezen met maar één oog.
Daarna gingen de kinderen aan de slag met hun eigen droomwereld. Die mochten ze tekenen op een groot papier met kleurpotlood en softpastelkrijt.
Deze tekening is gemaakt door Jenna (8 jaar). Zij heeft heel veel fantasie en tekende in haar droomwereld de raket waarmee ze naar de droomwereld was gevlogen. In die wereld ontmoet zij de cycloop. Samen staan ze langs een boom waar een chocoladewaterval uit komt. Op de achtergrond zien we een prachtige kleurenregen.
Hoe zou jouw droomwereld eruit zien? Wie zou je willen ontmoeten daar?
ateliercrea7.nl
 
 
Klik op afbeelding voor vergroting Klik op afbeelding voor vergroting
'Plastic Soep' ©Lou Vos 2015
KinderKunstDagen Vlampijpateliers
 
De favoriet van Lou Vos
Dit kunstwerk heet de 'Plastic Soep', en is gemaakt van plastic huisafval dat de kinderen (6 t/m 12 jaar) thuis zelf hebben gespaard. Door het verzamelen kwamen de kinderen er achter hoeveel plastic we eigenlijk verbruiken. Van het afval maakten we een gezamenlijk kunstwerk. Het werd een golf van beschilderd afval. Een mooi kunstwerk op het hek van ons buitenterrein, als statement tegen de plastic soep.
In januari 2016 spoelden in totaal 29 potvissen aan op stranden in Groot-Brittannië, Frankrijk, Nederland en Duitsland. Uit een lijkschouwing op 13 dieren blijkt dat hun maag vol plastic zat. Er zat onder meer een 70 centimeter lang stuk plastic van een auto in een van de magen, evenals een 13 meter lang visnet. De doodsoorzaak van de dieren is wellicht hartfalen als gevolg van uitputting door honger. De volwassen potvissen wogen gemiddeld amper 16 ton, de helft van hun normale gewicht. Door stormen in de Atlantische Oceaan kwamen ze wellicht voedsel zoeken in de Noordzee.
dewereldmorgen.be
 
 
Klik op afbeelding voor vergroting  
De favoriet van Bo de Jong
Dit schilderij is door twee kinderen samen gemaakt.
De opdracht was: maak een landschappelijk schilderij met daarin de drie dingen: Hond, Huis en Appel verwerkt. Verhoudingen hoeven niet te kloppen. Zoals je ziet, de appel is zelfs groter dan het huis. Gebruik gekleurd papier en alleen maar zwarte en witte verf, die je mengt tot heel veel grijzen.
Allereerst worden op drie gekleurde vellen papier(A4) de drie voorwerpen geschilderd. Deze worden uitgeknipt en op een vel licht gekleurd papier geplakt. Wel eerst op het grote vel een landschap schetsen. Als de appel , het huis en de hond een mooie compositie vormen in het landschap wordt de omgeving geschilderd. Laat de kleur van het gekleurde papier hier en daar doorschemeren, vooral aan de randen van de appel, de hond en het huis. De dingen vallen zo extra op.
Deze opdracht is zeer geschikt om met z'n tweeën uit te voeren. Maar je kunt het ook alleen maken.
bodejong.nl
 
 
Klik op afbeelding voor vergroting  
De favoriet van Liset van Dommelen
Dit  kunstwerk is gemaakt door Fleur. Zij komt uit Delft en zit in groep 5/6 van de basisschool.
Dit werkstuk past goed bij de lente die er nu aankomt. Fleur maakte dit tijdens een workshop in mijn oude atelier in Delft. Ik gaf toen les aan een groep kinderen van kinderopvang Snoopy. Was echt geweldig. Ik ben bijzonder tevreden over de techniek. De bloemen werden geschilderd en daarna uitgeknipt en geplakt, dat geeft een bijzonder effect.
Mijn eigen voorbeeld heb ik nog bewaard. Dat zegt genoeg.
ateliervandommelen.nl